vineri, 6 decembrie 2013

Din Titlu: SI INCOMPETENTA SI REA VOINTA! De altfel, de la 01.mai 2012, regimul politic actual, continua politica fostului guvern cu multe numere si asumari de raspundere- Boc!





Ministrul muncii, M. Campeanu! Incompetenta, rea vointa sau ambele?


In ceea ce ii priveste pe militari, ministrul muncii - Mariana Campeanu, si-a dat complet arama pe fata, prin afirmatiile din ultimele interventii televizate. Pensiile militare nu reprezinta o prioritate pentru madam' Campeanu, iar mai nou - cica nu are sens sa fie bulversat din nou sistemul de pensii din moment ce militarii au inceput sa contribuie. Bun! Din moment ce lucrurile stau asa, imi revine datoria sa o acuz in mod public pe doamna ministru pentru discriminarea militarilor romani, discriminare care rezulta fara putinta de tagada din legislatia gestionata de insusi ministerul pe care il conduce! Daca doamna ministru se opune pensiilor militare ca si mijloc de compensare a unor deviatii din legislatia pe care o gestioneaza, atunci ii revine responsabilitatea sa corecteze in regim de urgenta respectivele deviatii! In caz contrar, intra pe aceeasi lista a incompetentei si/sau relei vointe, dupa Basescu, Boc, Seitan, Marian Sarbu si alti pauker-isti care i-au persecutat si continua sa ii persecute pe militarii romani! Ministrul este oricum pe lista politicienilor ipocriti ai USL care au gasit de cuviinta sa ii "pacaleasca" pe rezervistii cu pensii diminuate ca le-a reintregit pensiile de la 1 octombrie prin Legea nr. 241/2013, dar carora de la 1 ianuarie 2014 li se iau banii inapoi, prin neindexare [Art. 1(4)]!



Interpelare deschisa adresata ministrului muncii, Mariana Campeanu!

Doamna Campeanu, atat militarilor in rezerva, cat si celor activi, ne este clar ca din motive doctrinare pe care se pare ca Dvs. le intelegeti precum Ana Pauker in 1949, nu va convine reintroducerea pensiilor militare! Dupa cate inteleg, doriti sa ii tratati pe militari la pensionare la fel precum pe ceilalti cetateni. OK! Cu toate acestea, Dv. nu procedati corect, ci discriminatoriu, intrucat legislatia muncii si asigurarilor sociale nu cuprinde doar legea pensiilor. Cuprinde si olege de salarizare si un Cod al Muncii dar despre care insa nu insistati sa fie aplicate si militarilor romani precum celorlalti "oameni ai muncii". De ce doamna ministru Campeanu tolerati si insistati ca in domeniul pensiilor, militarii sa fie tratati precum ceilalti "oameni ai muncii", dar nu si in ceea ce priveste facilitatile legate de salarizare si stipulate de Codul Muncii care se aplica celorlalti "oameni ai muncii"? Nu stiu daca v-a invatat cumva doctrina liberala sau vreo alta doctrina sa discriminati o categorie de persoane, insa stiu sigur ca acest fapt atrage responsabilitati, mai devreme sau mai tarziu! 

Doamna ministru Campeanu, este cazul sa lasati masca jos si sa incercam sa lamurim lucrurile, profesionist! Exact dupa conceptul Dvs. "drepturi egale pentru toti oamenii muncii". In acest sens, Dvs. aveti o obligatie elementara de a corecta in regim de urgenta, 3 anomalii legislative si care fac parte din responsabilitatile Dvs. profesionale. O anomalie este inclusa in Legea nr. 284/2010 a "salarizarii unitare", o a 2-a anomalie este inclusa in Legea nr. 263/2010 a pensionarii "unitare", iar o a 3-a anomalie este inclusa in Legea nr. 119/2010 (cea care a desfiintat abuziv pensiile militare exact in cursul derularii dreptului respectiv, fenomen complet nedemocrat, dar asupra caruia este din ce in ce mai evident ca Dvs. sunteti complet de acord).  Toate celealte 3 anomalii mentionate, ii discrimineaza pe militari in raport cu drepturile celorlalti "oameni ai muncii".

In acest sens, va solicit urmatoarele:

I. Sa initiati modificarea Legii nr. 284/2010 a salarizarii "unitare" si sa solicitati premierului abrogarea in regim de urgenta din lege a "Art. 92 (1) Cuantumul zilnic al soldei lunare cuvenite personalului militar se determină prin raportare la numărul zilelor calendaristice corespunzătoare fiecărei luni a anului". Doar prin abrogarea acestui articol devin si militarii romani tratati si la salarizare in mod "unitar" precum ceilalti "oameni ai muncii" si nu doar partial, respectiv la pensionare! 

Detaliile sunt simple! Prin Legea nr. 284/2010 a salarizarii "unitare", toti "oamenii muncii" au salariile calculate la "zile lucratore", doar militarii au salariile calculate la "zile calendaristice". Va readuc aminte ca Legea nr. 284/2010 a salarizarii "unitare", prevede la art. Art 3 faptul ca "Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la bază următoarele principii: 

c) echitate şi coerenţă, prin crearea de oportunităţi egale şi remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală, pe baza principiilor şi normelor unitare privind stabilirea şi acordarea salariului şi a celorlalte drepturi de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar; 

Militarii sunt introdusi in aceleasi trepte de salarizare precum ceilalti "oameni ai muncii" si beneficiaza asadar de "remuneraţie egală pentru muncă de valoare egală". Dar pe bune acum, doamna ministru! Ce facem cu militarii care din moment ce sunt remunerati la "zile calendaristice", sunt nevoiti (frecvent in practica) sa lucreze 24 de ore pe zi si 7 zile din 7 pentru aceeasi remuneratie precum cetatenii civili pentru un volum de munca de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana? Si atunci cum este cu "remuneraţia egală pentru muncă de valoare egală", cand pentru aceeasi remuneratie unii lucreaza 8 ore pe zi, altii 24, unii 5 zile lucratoare si alti 7 zile calendaristice? De ce sa nu beneficieze si militarii de remuneratii tot pentru 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana? Legea nr. 284/2010 a salarizarii este tot o lege "unitara" precum este si Legea nr. 263/2010 a pensionarii. Si atunci cum vine treaba, doamna ministru Campeanu? Daca sunt 2 legi "unitare" in domeniul legislatiei muncii si protectiei sociale, Dv. vreti pensii "publice" pentru militari ca pentru toti "oamenii muncii", dar nu vreti sa ii tratati si la salarizare tot "unitar "precum pe ceilalti cetateni? Cu aceasta ocazie, poate va sare in ochi si faptul ca pana si functionarii publici cu statut special sunt tratati la salarizare precum cetatenii civili, doar militarii nu! ["Art. 92 (2) Cuantumul zilnic al salariului lunar cuvenit poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se determină prin raportare la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă (...)]." 

In concluzie la acest punct! Daca tot agreati "egalitarismul" in privinta drepturilor de pensie intre militari si "ceilalti oameni ai muncii", trebuie sa ve decideti! Ori, va delimitati de discriminarea creata militarilor si prin Legea nr. 284/2010 a salarizarii "unitare" si solicitati premierului abrogarea in regim de urgenta a Art. 92 (1), ori continuati sa fiti partasa la un act de discriminare produs militarilor romani! 


II.  Sa initiati modificarea Legii nr. 263/2010 a pensionarii "unitare". Legea pe care tot o preaslaviti ca fiind excelenta, cuprinde o deviatia legislativa mult prea evidenta in privinta grupelor de munca pentru militari. Stiati doamna ministru ca in Legea nr. 263/2010 a pensionarii "unitare", exista 2 grupe diferite de munca pentru militari cu aceeasi majorare de punctaj? Nu vi se pare ca este prea evidenta anomalia prin care 2 grupe cu risc profesional diferit sa fie tratate la pensionare in mod identic? De altfel, eu tare am impresia ca Dvs. nici nu ati citit legea! In emisiunile televizate, vorbiti frecvent despre grupa I si grupa a II de-a munca, dar aceste notiuni existau doar in Legea nr. 19/2000. 

Doamna ministru, daca cititi legea, veti observa si Dvs. ca nu mai exista nicio grupa I si nicio grupa a II-a de munca, ci astfel:

Pentru cetatenii civili:
- grupa conditii normale;
- grupa conditii deosebite;
- grupa conditii speciale; 

Pentru militari:
- grupa conditii normale;
- grupa conditii deosebite;
- grupa conditii speciale; 
- grupa alte conditii;

Acum poate observati ca pentru militari exista 4 grupe de munca, iar una dintre acestea se numeste "alte conditii". Art. 18 din lege, prevede astfel: 

"Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie 
stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează: 
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă; 
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă; 
c) 12 luni pentru fiecare an lucrat în alte condiţii de muncă aşa cum sunt reglementate la art. 29 alin. (2)". 

Imi exprim convingerea ca ati observat ca exista o diferenta in ceea ce priveste perioadele suplimentare la vechimea in munca intre grupa "conditii speciale" si grupa "alte conditii". 6 luni vs. 12 luni!

Cu toate acestea diferentiere, Art. 100 din Legea nr. 263/2010 a pensionarii "unitare", anuleaza avantajul grupei "alte conditii" fata de grupa "conditii speciale". Art. 100: "Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebitecondiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează: 

a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii; 
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii; 
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii. 

Doamna ministru, ati observat anomalia? Dar incompetenta celor care au promovat legea pe care Dvs. o gestionati acum si o apreciati ca fiind excelenta? Pentru militari, grupa condiţii speciale sigrupa alte condiţii au aceeasi majorare de punctaj de 50% pentru fiecare an lucrat efectiv in oricare din cele 2 grupe, ceea ce inseamna ca cele 2 grupe sunt tratate financiar ca una si aceeasi grupa. Cu toate ca sunt 2 grupe cu risc profesional diferit si care au si perioade suplimentare la vechimea în muncă, diferite. 


Va este clar ce s-a intamplat doamna ministru? Doriti un exemplu? Vi-l ofer eu! O balerina (alta profesie de mai sus) lucreaza 30 de ani in grupa conditii speciale, iar un militar parasutist, pilot, scafandru sau luptand pe front (a se vedea H.G. nr. 1294/2001), ultimul intrand astfel in grupaalte conditii. La iesirea la pensie, balerina beneficiaza de 50% majorare punctaj pentru fiecare dintre cei 30 de ani lucrati in grupa conditii speciale, iar militarul parasutist, pilot, scafandru sau luptand pe front (a se vedea H.G. nr. 1294/2001) - beneficiaza tot de 50% majorare punctaj pentru fiecare dintre cei 30 de ani lucrati in grupa alte conditii. Si totusi, cele 2 persoane fac parte din 2 grupe de munca diferite. Doar teoretic! Ati observat aberatia? Cele 12 luni prevazute ca perioada suplimentara la vechimea in munca, nu folosesc la absolut nimic militarului din grupa alte conditii, cat timp majorarea de punctaj este tot de 50% pentru fiecare an efectiv lucrat, indiferent in care dintre cele 2 grupe. Exemplu simplificat! In conditii unor venituri egale pe timpul unei cariere de 30 de ani, balerina din exemplu va avea un stagiu total de cotizare de 45 de ani, militarul parasutist, pilot, scafandru sau luptand pe front (a se vedea H.G. nr. 1294/2001)  va avea un stagiu total de cotizare de 60 de ani, insa in realitate ambii vor beneficia de 50% majorare punctaj pentru fiecare an lucrat efectiv din cei 30 de ani. Prin urmare vor avea si pensii egale, desi militarul are 15 ani in plus de stagiu de cotizare, dar care nu ii folosesc la nimic.   

Pe de alta parte, dupa cum probabil cunoasteti, incadrea intr-o grupa sau alta de munca, permite reducerea varstei de pensionare. Si la acest aspect, Legea nr. 263/2010 a pensionarii "unitare" cuprinde la Art. 55 1 (b) o noua dovada de incompetenta politica, in sensul nerealizarii diferentei in cazul militarilor, intre grupa conditii speciale si grupa alte conditii 


 
Doamna ministru, eu am mai ridicat aceasta problema in 2 randuri: o data direct la M.M.P.S., a 2-a oara chiar catre Dvs. cand erati in campanie electorala. Un secretar de stat mi-a raspuns la scrisoarea pe care v-am adresat-o cand erati in campanie si care mi-a sugerat ca pentru a pune lucrurile in ordine, trebuie modificat mai intai Art. 27 (3) c) din Cap. III. Stiti ce scrie acolo, doamna Campeanu? 

"Cotele de contribuţii de asigurări sociale, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt: 

c) 41,3% pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 30,8% datorate de angajatori". 

Este un pasaj introdus in lege dupa cum a fost preluat ad-litteram din Codul Fiscal. Din moment ce 2 grupe de munca diferite, au aceeasi contributie de asigurari sociale, devine evident ca acestea nu mai pot fi diferentiate financiar. Caz in care din cele 12 luni adaugate la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII, sunt considerate din punct de vedere financiar, tot 6 luni. De aceea exista 2 grupe de munca diferite, cu aceeasi majorare de punctaj.  

Prin urmare, stimata doamna! Dv. va revin niste indatoriri profesionale elementare, dupa cum urmeaza:

-  sa semnalati deviatia premierului;
- sa luati legatura cu colegul Dv., ministrul Chitoiu de la Finante, sa ii semnalati deviatia si sa inaintati concomitent premierului solicitarea de modificare in regim de urgenta a acelui articol, atat in Codul Fiscal, cat si in Legea nr. 263/2010 a pensionarii "unitare". Articolul trebuie rescris, astfel: 
c) 41,3% pentru condiţii speciale, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 30,8% datorate de angajatori". 
d) 46,3% pentru alte conditii, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 35,8% datorate de angajatori" (sau dupa cum calculeaza Ministerul Finantelor cele 12 luni adaugate ca stagiu de cotizare suplimentar pentru ALTE CONDITII, astfel incat sa rezulte dublul celor 6 luni adaugate la grupa CONDITII SPECIALE).
sa inaintati premierului tot in regim de urgenta, celelalte modificari care se impun pentru departajarea grupei ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE. Mai exact, Art. 100 c) trebuie retranscris astfel: "c) cu 100% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii". Abia de la acest moment se vor regasi si d.p.d.v. financiar cele 12 luni prevazute a se acorda ca perioada suplimentara la vechimea in munca celor din grupa ALTE CONDITII, si abia abia de la acest moment va fi realizata diferentierea fata de grupa CONDITII SPECIALE. Bineinteles ca trebuie modificat in mod corespunzator si Tabelul nr. 2/Cap. IV, Art. 55 referitoare la reducerea varstelor de pensionare, unde din nou se suprapun in mod anormal, grupa ALTE CONDITII cu grupa CONDITII SPECIALE, ca fiind grupe identice. 


III. Sa initiati modificarea Legii nr. 119/2010. Problema este  identica precum cea semnalata in Legea nr. 263/2010, in privinta aceleiasi grupe alte conditii. In acest sens, va solicit: 

- sa semnalati deviatia premierului;
- dupa cele semnalate la pct. anterior,  presupun ca ati luat deja legatura cu colegul Dvs., ministrul Chitoiu de la Finante si caruia i-ati semnalat deviatia din Codul Fiscal privind nedepartajarea a 2 grupe de munca din pct. de vedere al contributiei de asigurari sociale, articolul fiind deja promulgat de premier in forma precizata la pct. anterior;
sa inaintati premierului in regim de urgenta, modificarile elementare care se impun in Legea nr. 119/2010 pentru departajarea grupei ALTE CONDITII de grupa CONDITII SPECIALE, respectiv: Art. 11 c) care trebuie retranscris astfel: "c) cu 100% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă, potrivit legii". Abia de la acest moment se vor regasi si d.p.d.v. financiar si in Legea nr. 119/2010 -  cele 12 luni prevazute a se acorda ca perioada suplimentara la vechimea in munca celor din grupa ALTE CONDITII, si abia abia de la acest moment va fi realizata diferentierea fata de grupa CONDITII SPECIALE.

Legat de acest punct III, dar si in general de principii! Apare si un aspect secundar! Doamna ministru, nici noi, cei in rezerva, nu am fost salarizati la "zile lucratoare", ci tot la "zile calendaristice" precum militarii activi de astazi. Ce spuneti? Asa pentru pentru echitate intre toti "oamenii muncii" si daca tot va place "egalitarismul", n-ar fi bine sa ne fie platite retroactiv toate perioadele de munca lucrate mai mult de 8 ore pe zi si 40 ore pe saptamana? 

Doamna ministru! Am inteles ca ati afirmat ca o lege a pensiilor militare nu este o prioritate pentru Dvs. in acest moment! Ati concluzionat de asemenea ca nu este oportun ca militarii sa mai fie extrasi din sistemul public, din moment ce tocmai au inceput sa contribuie! Sa fie ca Dvs! Insa eu tocmai v-am atras atentia ca gestionati o legislatie prin care va bateti joc de militari! Si de cei activi, si de cei in rezerva. Chiar asa risc egal sa fie pentru un clovn si un militar in teatrul de operatii, incat ambii sa beneficieze de aceeasi majorare de punctaj pentru grupa de munca? Pe bune acum. Sunt prea multe deviatii, doamna ministru, in legislatia pe care o gestionati - in ceea ce-i priveste pe militari!

Semnat: Gelu Olescu. Mentionez ca am activat in cea mai mare parte a carierei in grupa ALTE CONDITII. In urma desfiintarii abuzive a pensiilor militare si aplicarii Legii nr. 119/2010, am realizat ca diminuarea pensiei mele s-a produs in urma celor semnalate la pct. III. Este de necontestat faptul ca militarii din ALTE CONDITII au in realitate acelasi tratament financiar pentru grupa de munca, precum balerinii, clovnii sau dansatorii din grupa CONDITII SPECIALE. Incompetenta sau reaua intentiei a statului roman vizavi de militari in ceea ce priveste regimul grupelor de munca - diferite doar pe hartie, si financiar - nu, este prea evidenta!  Aviz si militarilor activi din grupa ALTE CONDITII! Nu merita riscul!